Caroboxytherapy og estetisk medisin

Carboxytherapy. Dermamedica.no. 

Carboxy Therapy eller carboxy-terapi er en relativt lite utforsket, men lovende, behandling med flere interessante bruksområder innenfor skjønnhetspleie.

Teorien som ligger bak Carboxy Therapy er relativt enkel. Behandlingen går i helt enkelt ut på å sprute karbondioksid inn under huden, og slik stimulere til at fett brytes ned, sirkulasjon, oksygenering og kollagenproduksjon på området.

Blodsirkulasjon, oksygenering og kollagenproduksjon er nært knyttet til cellefornyelse og leging, mens fettnedbryting har en annen viktig egenskap i et kosmetisk perspektiv.

En behandling med mange bruksområder

Carboxy terapi kan p.g.a. karbondioksidens egenskaper brukes i mange ulike behandlinger. Noen av de mest populære er:

 • Reduksjon av strekkmerker på mage, lår, hofter og bryst
 • Oppstramming av slapp hud i ansiktet og dekolletage
 • Reduksjon av fine linjer og smårynker (solrynker)
 • Reduksjon av lokale fettlagere (dobbelhake, ridebukselår, lovehandles etc.)
 • Reduksjon av hevelse og mørke ringer under øynene
 • Forbedring av arr og aknearr
 • Reduksjon av cellulitter på rumpe og lår

Carboxy er en ny, men veldig spennande behandlingsmetode

Det bør også nevnes at carboxy-teknikken er ganske ny, og at den rent vitenskapelige dokumentasjonen av behandlingen fortsatt er relativt begrenser. De leger som utfører behandlingen kan allikevel rapportere om svært gode resultater.

Karbondioksiden aktiverer kroppens legings- og fornyelsesmekanismer

Under en carboxy behandling injiseres karbondioksid inn i eller under huden. Karbondioksid er en lukt- og fargefri gass som blant annet finnes i den luften vi mennesker puster ut.

Når karbondioksiden injiseres oppstår en ubalanse mellom mengden syre og karbondioksid i vevet. Kroppen tolker dette som en mangel på oksygen, og øker dermed blodsirkulasjonen for å tilføre cellene i det behandlede området med mer næring og oksygen.

Den økede tilførselen av oksygen og næring på området stimulerer igjen kroppen til å restaurere vevet ved bl.a. cellefornyelse, fettforbrenning og økt lymfesirkulasjon – noe som fjerner slaggstoffer og overflødig væske.

Ønsker du en mer detaljert og vitenskapelig beskrivelse av hvordan carboxy-terapi fungerer, foreslår vi at du leser artikkelen Carboxy therapy – Carbon dioxide in aesthetic medicine.

Slik foregår en behandling med Carboxy therapy

Karbondioksidinjeksjoner stiller, som andre injeksjonsbehandlinger, ingen formelle krav om medisinsk utdannelse for behandleren. Du bør allikevel sette dette kravet som pasient.

Under en karbondioksidbehandling brukes et spesielt apparat som styrer varme, trykk og hvor mye karbondioksid som skal injiseres. En slange går fra apparatet, og i enden av slangen sitter en nål som føres inn i huden.

Karbondioksiden sprutes inn på ulik dybde, og med ulike teknikker – dette avhenger av hvor på kroppen man behandles. Det brukes en svært tynn nål, og den utfører 10-60 små stikk per behandling.

Behandlingen er som oftest smertefri, men noen ganger kan det brenne og svi litt når man får injeksjonene. Man behøver ingen rekonvalenstid i etterkant.

En carboxybehandling består av 5-10 behandlinger

Carboxy therapy er ikke en engangsbehandling. Normalt betyr en ”behandling” 5-10 behandlinger/besøk á 30 minutter utført med 1-2 ukers mellomrom. Resultatene kommer over tid.

Når man har behandlet et område ferdig, vedlikeholdsbehandles dette området 2-4 ganger per år for å opprettholde oppnådd resultat.

Risiko og komplikasjoner med carboxy behandlinger

Carboxy-terapi er en forholdsvis risikofri behandling. Komplikasjoner er uvanlig, men noen mennesker bør allikevel være forsiktige med å la seg behandle:

 • Personer med kardiovaskulære problemer (høyt blodtrykk, hjerte-/karsykdommer, pustebesvær, blodpropp, slag etc.)
 • Personer med noen diabetestyper
 • Personer med en aktiv hudinfeksjon på det området som skal behandlas
 • Gravide og ammende mødre (det finnes allikevel ingen dokumenterte komplikasjoner i denne gruppen)

Noen ganger kan man få mindre blåmerker og en følelse av bobling i huden på injeksjonsområdet. Dette går fort over.